Töissä vesilaitoksella

Jessen hermot pysyvät viileinä Kangasalan Veden valvomossa

– ”ensimmäiset puoli vuotta ovat täyttäneet odotukset”

Kangasalan Vesi on paikallisten ihmisten käsissä – Vesihuoltoalalla työskentelevä Jesse pitää tärkeästä työstään

Aiemmin metsäteollisuudessa työskennellyt Jesse aloitti vuoden 2020 alussa työskentelyn Kangasalan Veden palveluksessa. Entinen prosessinhoitaja kertoo kokemuksen auttavan uudessa työssään, jota pitää merkittävänä.

Kangasalainen Jesse Järvinen on olemukseltaan rauhallinen ja myhäilee työskennellessään Kangasalan Veden valvomossa. Edessä on tarjolla hurja määrä tietoa koko 32 000 asukkaan Kangasalan vesihuollosta. Viidentoista vuoden kokemus prosessien hoidosta pitää kuitenkin miehen rauhallisena, ja auttaa työssä puhtaan veden laitoksilla.

– Ei tässäkään hommassa hermoilu auta yhtään. Täytyy olla rauhallinen ja pystyä olemaan päättäväinen joka käänteessä. Olen työskennellyt pitkään prosessien parissa kemiallisessa metsäteollisuudessa ja erilaiset automaatiojärjestelmät ovat jo entuudestaan tuttuja, kertoo tammikuussa Kangasalan Vedellä työt aloittanut Jesse Järvinen. Ensimmäistä vuotta varmasti muistelen pitkään jälkikäteenkin. Uusista haasteista huolimatta, Järvinen kertoo nauttivansa sinänsä hieman tutunkin työn uudesta puolesta.

 

– Tässä työssä parasta on vaihtelevuus. Työtehtäviä on monenlaisia, kuten näytteenottoa ja pohjavesien tarkkailua. Se pitää mielen virkeänä.

Järvisen puheessa korostuu myös työn merkityksellisyys. Myös se, että saa tehdä kotipaikkakunnan hyvinvoinnin eteen töitä, piristää Jessen mieltä.

– Tämä on tärkeää työtä. Kaupungin alue on laaja ja laitoksia useita, joten opeteltavaakin on paljon. Nyt, reilun puolen vuoden jälkeen alkaa päästä sisälle, mitä kaikkea tämä työ on.

Koen tekeväni tärkeää työtä, ja voin myös omalta osaltani olla vaikuttamassa, että kotikaupunkini ihmiset saavat juomakelpoista vettä.

Vaikka uusi työ ei ole paljoa tuonut varsinaisia yllätyksiä, on Jesse päässyt sisälle töihin, joita arkisesti ei usein tule ajateltua. Huolimatta uusista työtehtävistä, on aiemmasta työkokemuksesta prosessialalla ollut tässäkin hyötyä.

– Mieleenpainuvia töitä oli esimerkiksi kesän lopulla tehdyt vesitornien pesut. Vesitornit kun ovat eri paikkakunnilla usein sellaisia maamerkkejä, jotka jopa hallitsevat maisemaa. Vesitornin pesussa torni tyhjennetään ensiksi vedestä. Tämän jälkeen torni pestään sisältä ja tarkastetaan, että kaikki on kunnossa. Pesujen jälkeen torni desinfioidaan, huuhdotaan ja täytetään vedellä.

Vesitornien huoltotyöhön varataan muutamia päiviä. Monenlaisten kemikaali- ja massasäiliöiden peseminen on tuttua jo aiemmalta uralta, mutta ensimmäiset vesitornit pesin vasta täällä työskenneltyäni, kuvailee Jesse Järvinen töitään Kangasalan Vedellä. Myös näytteenotot kaupungin eri kohteissa ovat jääneet mieleen. Keräämme näytteitä ennalta laaditun ohjelman mukaisesti. Näytteenotolla saamme seurattua veden laatua verkostossa koko Kangasalan alueella.