Hyvin normaaleissa oloissa alkanut vuosi 2020 sai viimeistään maaliskuun puolivälissä käänteen huolestuttavaan suuntaan, kun globaalisti levinnyt koronavirus-pandemia saapui Suomeen. Poikkeusolojen merkittävimpiin varmistettaviin asioihin sähkön ja lämmön ohella kuuluu vesi, joka on ihmiselle elintärkeä elementti. Kangasalan Vesi oli Suomessa ensimmäisten vesilaitosten joukossa, keiden alueelle levinnyt virus kunnolla jalkautui, kun Pitkäjärven koulu suljettiin maaliskuun alussa.
– Kaupungin ja vesilaitoksen tasolla meillä oli nopeasti olemassa ohjeistus, jonka mukaan meidän täytyi toimiamme jatkaa. Siinä mielessä olimme valtakunnallisesti eturintamassa. Ohjeet olivat suhteellisen helppoja viedä käytäntöön. Etätyöhön kykenevät siirtyivät välittömästi etätöihin. Verkoston asentajat ja työnjohto ohjeistettiin mahdollisimman vähäiseen kanssakäymiseen. Myös käsihygienian ja turvavälien roolia korostettiin, kertaa Kangasalan Vesi -liikelaitoksen toimitusjohtaja Antti Kytövaara maaliskuun tapahtumia.
Korona ei pysäyttänyt töitä – kaikki toimet tähdänneet turvalliseen ja toimivaan vesihuoltoon
Elintärkeän vesihuollon ominaispiirteisiin kuuluu, ettei sen toiminta saa katketa poikkeusoloissakaan. Tämä on ollut Kangasalan Veden toiminnassa kirkkaana mielessä. Hygienian ja turvavälien ollessa tärkeät tukipilarit, fyysiset asiakaskontaktit on minimoitu. Samalla aikaa on vapautunut muihin tärkeisiin toimiin.
– Nopeastikin tehtiin päätös, että omakotitalojen vesimittarien vaihdot – pois lukien hätätapaukset – keskeytettiin. Tämä lienee konkreettisin asiakkaille näkynyt muutos. Poikkeusaikana olemme kuitenkin pystyneet esimerkiksi paikkaamaan vuotavia putkia. Verkosto- ja muita rakennustöitä olemme ohjeistusten perusteella saatu jatkettua suunnitellusti.
Huolimatta siitä, että koronaviruksen kiihkein vaihe kevättalven jälkeen on ohi, on tauti edelleen olemassa. Täten toimet ihmisille turvallisen ja toimivan vesihuollon eteen jatkuvat. Toiminta on jatkuvaa yhteistyötä eri tahojen kanssa.
– Tampereen seudun Ympäristöterveysviranomaisen, Ely-keskuksen ja vesilaitosten kanssa pidämme säännöllisesti tilannekuvapalaverit, joissa saamme selville mitä missäkin alueella tehdään. Yhteistoiminta takaa tiedon liikkumisen ja auttaa meitäkin varmistamaan resurssit pahimman varalle, kertoo Kytövaara.