Pääkirjoitus

Kangasalan Vesi toimii ja kasvaa Kangasalan mukana poikkeusoloissakin

Kolme vuotta Kangasalan Veden johtokunnan puheenjohtajana toiminut Riku-Sippo Uotila näkee vesilaitoksen toiminnan laadun korkeana.

Kangasalan Vesi on vahva osa koko Kangasalan kasvua ja tulevaisuutta.

Arkipäiväisissä askareissa kraanasta laskettava vesi on tietynlainen itsestäänselvyys ihmisille. Suomessa ja Kangasalla tuo hanasta saatu on terveellistä ja hyvää. Sen saantiin voidaan yleisesti myös luottaa. Se, että vesi saadaan taloon saakka, on kuitenkin lukuisten onnistuneiden toimien ja työtuntien tulosta.

– Vesihuollon ylläpito vaatii paljon resursseja. Kangasala on laajakunta ja sitä myötä myös verkosto on laaja. Verkostoa on myös rakennettu yli 50 vuotta, mikä tarkoittaa myös sitä, että uuden rakentamisen lisäksi osa verkostosta on uusimisen tarpeessa, kertoo Kangasalan Veden johtokunnan puheenjohtaja Riku-Sippo Uotila kotitilallaan Raikussa.

Lamminrahka nostaa Kangasalan asukasluvun uusille kymmentuhansille

2020-luvun aikana Kangasalan ja Tampereen rajalle rakentuva Lamminrahkan asuinalue on myös Kangasalan veden kannalta merkittävä ponnistus. Alkuvaiheessa paikalle rakennetaan kadut ja muu tarpeellinen infra. Näin ollen Kangasalan Vesi on rakentajana ensimmäisten joukossa, kun Kangasala valmistautuu uuteen huomiseen.

– Kangasalla on nyt 32 000 asukasta ja Lamminrahkaan odotetaan 8 000 uutta asukasta. Se on meille kaikille iso haaste, kun pääsemme rakentamaan uutta Kangasalaa yhdessä eri toimijoiden kanssa, taustoittaa Uotila.

Lamminrahkan alueen rakennus on alkuvaiheissaan. Muun muassa alueelle rakentuvan koulun ennustetaan nousevan vuonna 2023.

Poikkeuksellinen vuosi 2020

Vuoden 2020 mullistavinta vaikuttajaa ihmisten elämään ei tarvitse liiaksi etsiä. Koronavirus muutti ihmisten elämää kodeissa ja työpaikoilla. Myös Kangasalan Veden näkökulmasta vuosi on ollut haastava. Vaikeista ajoista huolimatta rakentaminen jatkunut ja toimintaa on kehitetty edelleen.

– Korona on opettanut meille tänä vuonna, ettei meillä turhaan ole varautumissuunnitelmia. Ne on otettu esille ja käyttöön ja se on mahdollistanut meidän laadukkaan toiminnan. Korona ei ole ollut vesihuollolle fyysinen uhka, joten tämä on toiminut hyvänä harjoitteena yleisesti kriisitilanteita varten.
– Vesihuollon järjestelmiä on kehitetty suunnitellusti. Toimia on automatisoitu ja digitalisoitu muun muassa tekstiviestijärjestelmän ja etäluettavien mittarien käyttöönoton myötä, päättää Uotila.