Kinkkurasva

Viemäreiden vihollinen jouluna: paistorasva – älä laske paistorasvaa viemäriin!

Viemäri on viimeinen paikka, johon jouluiset paistorasvat tulisi laskea. Rasvan päätyessä viemäreihin ne eivät välttämättä enää vedä ja putket voivat tukkeutua.

Rasva myös haurastuttaa putkistoja, ja rasvan myötä voi syntyä haju- ja hyönteisongelmia. Rasva ei myöskään liukene veteen, vaan se kulkeutuu lasketun veden mukana eteenpäin putkistoissa ja tarrautuu putkien pinnoille. Pahimmillaan vakava rasvatukos saattaa nostaa jätevedet kiinteistöön sisälle. Tällöin lopputuloksena on vesivahinko, joka voi koitua omistajalleen kalliiksi.

 

Vahinko on vältettävissä

Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen, kun rasvan hävittää oikein tai hyötykäyttää muuhun tarkoitukseen, kuten ruoanlaittoon. Rasva toimii esimerkiksi lisämaun tuojana kastikkeissa tai paistorasvana muille ruoille.

Kuinka hävität oikein

Hävitettäessä oikea jatkopaikka rasvalle on biojäteastia, komposti tai sekajäteastia. Kun rasva on jäähtynyt, hyytyneen rasvan voi sijoittaa biojätteisiin tai kompostiin. Nestemäisempää rasvaa voi imeyttää pienissä määrin talouspaperiin, jonka voi niin ikään sijoittaa biojätteisiin tai kompostiin. Isompi määrä nestemäistä rasvaa on syytä laittaa suljettuun rasiaan, kuten kiinniteipattuun maitotölkkiin, ja loppusijoittaa sekajäteastiaan.