Pikonkankaan saneerauskohde

Pikonkankaalla asukkaita palvelee pian entistä ehompi vesijohto ja viemäri – 50-luvulla rakennettu linja tuli ”tiensä päähän”

Kangasalan Pikonkankaalla, Pikonkankaantiellä, maa on vedetty raolleen, sillä kultaisella 50-luvulla rakennettu vesi- ja viemärijohto oli tullut ikänsä ja kuntonsa puolesta pisteeseen, jossa se tuli uusia

Kooltaan merkittävää saneerausta johtaa 1984 vuonna perustettu Putkistosaneeraus Eerola Oy.

 

Uusimme vesijohtoa. Sininen putki on uusi vesijohto, jonka viereen tulee viemäri, johon juuri asennetaan viemärikaivoja. Viemäri oli sen verran huonokuntoinen, että se tuli uusia, ja samalla sitä isonnettiin jonkin verran. Tässä tapauksessa työ tehdään kaivamalla, mutta yleensä paljon tehdään sujuttamalla sisälle niin sanottu pätkäputki tai sukittamalla. Montussa näkyvät keltaiset seinäkkeet taas ovat kaivantatuet, jotka estävät kaivettua maata valumasta, työnjohtaja Raimo Krooks kertoo kohteesta ja kuvailee aluetta.

Pikonkankaantiellä on mittaa peräti 300 metriä, joten työtä riittää – eikä työmaat jää vain tähän. Yhteensä työmaita yrityksellä on kymmenkunta, joista muutama vesijohtokohteita ja loput viemärikohteita.

Olemme aloittaneet Pikonkankaan kohteen tänä vuonna ja jatkamme sitä ensi vuonna. Vesijohtohommat pitää keskeyttää ennen kuin pakkaset tulevat. Kun lämpötila laskee -5–10 asteeseen, alkaa olemaan mahdotonta tehdä, koska saneerauksessa joudutaan monesti tekemään väliaikainen vesijohto maan päälle. Johto jäätyy helposti maatessaan maan päällä, Krooks avaa työn aikataulua ja pakkasen vaikutuksia.

Ei työmaata ilman asukasviestintää ja työtä pelkäämätöntä tiimiä

Vedentulo on yksi arjen peruselementeistä, joten muun muassa asukastiedotus on oleellisessa osassa.

Ennen kuin olemme aloittaneet työt, olemme tiedottaneet asukkaita yhdessä Kangasalan Veden kanssa – eli kertoneet, milloin homma alkaa ja mitä tapahtuu. Lisäksi me urakoitsijana teemme omia tarkempia tiedotteita muun muassa vesikatkoksista, joista tiedotetaan lähtökohtaisesti aina pari päivää aikaisemmin. Kaikki mikä poikkeaa normaalista, pyritään tiedottamaan. Valitettavasti aina viesti ei syystä tai toisesta asukkaita tavoita, tai se ei onnistu halutulla tavalla. Epäselvissä tilanteissa asukkaat voivat ottaa suoraan yhteyttä meihin, työmaan johtoon, Krooks kertoo.

Pisimmät katkokset, joita saattaa tulla on parista kolmeen tuntiin. Pidemmissä katkon tarpeissa työt hoidetaan yöllä, jolloin se ei pääse haittaamaan asukkaita niin paljoa, hän tarkentaa.

Pikonkankaalla saneeraustyömaata edistetään kokonaisuudessaan kymmenhenkisen tiimin voimin. Uusilla putkilla alueen johdot saavat uuden pitkän elämän, aina seuraavaa sukupolvea palvellen.

Meitä on kohteessa töissä noin kymmenen tekijää. Yksi aliurakoitsija kaivinkoneen ratissa ja heidän muutamat miehet, sekä me. Määrä hieman vaihtelee, sillä välillä, kun laitetaan esimerkiksi viemärisukkaa, siihen on oma spesiaalitiiminsä, Krooks laskee tiimiläisiä.

Uudet putket kestävät ihan varmasti 50 vuotta. Tämä porukka vaan ei niitä enää pääse uusimaan, se on sitten jo uusi porukka, hän naurahtaa.

Juhlavuoden juhlimista nyt, kohta ja lähitulevaisuudessa

Kangasalan Vesi -liikelaitos viettää nyt 70. juhlavuottaan, Pikonkankaan työnjohtaja Krooks melkein 40-vuotista historiaa saneerauksien parissa ja muutaman vuoden päästä Putkistosaneeraus Eerola niin ikään 40-vuotista matkaansa. Yhteistyössä ja kokemuksessa on voimaa.

Yhteistyö liikelaitoksen kanssa on sujunut oikein hyvin ja sujuvasti. Viimekin vuonnakin tehtiin yhdessä yksi kohde, ja tänä vuonna oli yksi erilliskohde keväällä, ennen tätä isoa kohdetta. Ei muuta kuin onnittelut liikelaitokselle juhlavuodesta, jatkakaa samaan malliin, tänä vuonna eläkkeelle jäävä Krooks päättää.