Viettoviemäreiden savutus

Viemärin savutus, se huoltamisen ja kunnostamisen tehokoe

Äkkiseltään viemäreiden savutus voi kuulostaa kummalliselta, mutta se on mitä oivallisin apuväline, kun maanalaista verkostoa tulee huoltaa ja kunnostaa.

Savutuskokeen avulla pystymme tutkimaan myös isoja alueita nopeasti. Käytännössä verkostoon syötetään savua, joka tunkeutuu helposti myös maan alla oleviin rakenteisiin, purkautuen sieltä ylöspäin. Koska valkoinen savu on näkyvää, jos jossakin kohtaa on vuoto, savu nousee siitä näkyviin, Kangasalan Veden verkostoinsinööri Arto Hietanen kuvailee prosessia.

–Kova tuuli vaikeuttaa tutkimusta, ajaen savua pois. Ihanteellinen savutusilma olisikin aina tyyni keli kevyellä vesisateella, Hietanen tarkentaa.

Lentolan teollisuusalueen viemäriverkoston kestokyky testissä – uutta ja vanhaa

Kangasalla sijaitseva Lentolan teollisuusalue pitää sisällään niin aivan uutta kuin vanhaakin rakennuskantaa. Maan alla kiemurtelee kilometritolkulla verkostoa, jonka tulisi palvella ympäristönsä yrityksiä vuosikymmenet. Syystäkin alueen kestokykyä tarkkaillaan, sitä tutkitaan ja tarvittaviin toimiin ryhdytään.

–Nyt tekeillä oleva savutuskoe alue täällä Lentolassa on laaja. Infran rakentaminen joskus aikoinaan ei aina palvele muuttuvaa käyttöä, kun mietitään nykyhetkeä, saati tulevaa. Kangasalan Veden osalta huolto- ja kunnossapitotyö kohdennetaan tärkeisiin ja ajankohtaisinpiin kohteisiin. Niitä tutkimalla, kuten savuttamalla, saamme tietoa viemäriverkoston kunnosta erityisesti pumppaamoiden läheisyydessä, Hietanen kertoo.

Kangasalan veden toiminta-alue on kaiken kaikkiaan melko laaja ja yritämme joka vuosi tehdä kunnossapito- ja huoltotöitä kattavasti eri puolilla Kangasalan seutua, hän jatkaa.

 

Muut konstit kuntokartoitukseen – ja viemäreiden viholliset

Viemärihuoltamiseen on myös muita työkaluja, kuten peseminen tai videokuvaus. Näillä keinoilla saa melko tarkan kuvan erityisesti vanhoista betoniviemäreistä. Kuvissa näkyy hyvin mahdolliset painaumat, juuripaakut tai kuinka kulunut viemäreiden pinta on. Myös jähmettynyt rasva tai vuotavat kohdat näkyvät yleensä hyvin kuvauksissa.

Lentolassa tehdyssä tutkimuksessa kuvattiin samalla myös osa linjoista varmuuden vuoksi. Viemärilinjoissa oli vanupuikkojen lisäksi kangasrättejä ja jäteöljyä tms. öljypitoista ainetta, asioita, jotka eivät sinne kuulu. Niitä ei saisi missään nimessä laittaa viemäriin, Hietanen muistuttaa jämäkästi.

 

 

 

Mikä kuuluu viemäriin ja mikä ei?

Lue lisää viemäriin kuuluvat ja kuulumattomat asiat -artikkelista.