Töissä vesilaitoksella

Yli 20 vuoden kokemuksella

Jyrki Heikkinen tietää kuinka toimia, mikäli vikoja ilmenee.

Monipuolisesta ja liikkuvasta työstään pitävä Heikkinen on vaikuttanut Kangasalan Veden toimintaympäristössä jo merkittävän mittaisen ajanjakson.

Olen ollut oikeastaan aina vuodesta 1995 asti jollakin asteella Kangasalan Veden toiminnassa mukana, sillä tulin silloin vakituiseksi Kangasalan kunnalle. 2000-luvun alussa kunnalle otettiin myös toinen sähköasentaja, jolloin minä aloin tehdä vesilaitokselle hommia. Vuoden 2018 lopulla siirryin lopullisesti vesilaitoksen kirjoille, Heikkinen kertaa historiaansa.

Sähköasennustyöt ovat pitäneet Heikkisen otteessaan valmistumisesta lähtien. Koulujen loputtua Heikkinen pääsi töihin insinööritoimisto Sähkötyöhön, jossa hän työskenteli huolto- ja korjaustöissä reilut kymmenen vuotta. Sitten iski kuuluisa yhdeksänkymmentäluvun lama, jonka pääsi tuntemaan myös Heikkinen. Onneksi työttömyyskausi jäi lyhyeksi, sillä Heikkistä onnisti.

Juuri laman aikana pääsin onnekseni Kangasalan kunnalle töihin. Molemmilla työnantajilla oli saman tapaisia sähköasennus- ja huoltohommia. Oli erittäin mielekästä tulla omaan kuntaan töihin, kun siihen kerran oli mahdollisuus. Tässä sitä nyt ollaan, Heikkinen toteaa tyytyväisenä.

 

Valppaudessa vikojen ilmetessä – vuosittain toistasataa kohdetta kierrettävänä

Heikkisen työssä olennaista on ennakointi ja tarvittaessa reagointi. Liikettä riittää, sillä ennakkohuollettavia kohteita on vuosittain runsaasti.

Töihini kuuluu sähkövikojen etsinnät sekä korjaustyöt. Ennakkohuoltotyöt kuuluvat jokavuotiseen kiertoon, jossa kaikki laitokset kierretään ja tarkastetaan sähköjen ja valvomo-ohjelmien osalta. Näitä on toistasataa paikkaa. Jonkun verran on myös uudisasennuksia ja vanhojen laitteistojen uusimisia, hän luettelee.

Myös vesilaitoksen hoitoa on tullut tehtyä. Tietenkin veden päivystysrinkiin kuuluminen tuo myös ihan muunlaista työkokemusta.

Poikkeusajat ovat näkyneet myös Heikkisen työssä, kun ihmiskontaktit ovat jääneet vähemmälle, muun muassa etätöistä johtuen.

Jos jotain poikkeusajasta on jäänyt mieleen, niin hengityssuojien kanssa on saanut pelata ihan riittävästi, Heikkinen naurahtaa ja päättää.