Aurinkovoimalan rakentaminen

Aurinkovoimalan rakentaminen – kohti puhtaampaa energiantuotantoa

Kangasalan Vesi -liikelaitos on käynnistänyt aurinkovoimalahankkeen, jonka rakentaminen alkaa marraskuussa 2021.

Voimalan on tarkoitus valmistua vuoden 2021 lopussa. Business Finland on mukana rahoittamassa energiatehokkuusprojektia.

Aurinkoenergian hyödyntäminen on järkevä ratkaisu erityisesti sen huoltovapauden ja ympäristöystävällisyyden takia. Aurinkovoimala soveltuu erinomaisesti vedenkäsittelylaitoksen katolle ja pihamaalle, Kangasalan Veden käyttöpäällikkö Mauno Annalla kertoo hankkeesta.

Aurinkopaneelipinta-alaa rakennetaan voimalaan yhteensä 645 m2, jolloin puhutaan jopa 53 MWh:n tuotetusta vuosittaisesta tehosta. Uuden aurinkovoimalan kautta tuotettavalla energialla tullaan kattamaan noin 10 % Raikun vedenottamon energiankulutuksesta.

Pidemmässä juoksussa voimalahanke mahdollistaa merkittäviä kustannussäästöjä energiankulutuksessa. Samalla se tarjoaa puhtaamman energiantuotantomuodon, joka tukee vahvasti Kangasalan kaupungin kestävän kehityksen strategiaa.

Koska aurinkosähköjärjestelmien elinkaari on kasvanut uuden teknologian ansiosta jopa 25 vuoteen, laitteiston takaisinmaksuaika on noin 10 vuotta eli säästämme parhaimmillamme 15 vuoden sähköt – ympäristöä säästäen. Tulevaisuudessa säästö voi olla entistä suurempi, riippuen sähkön markkinahinnan noususta, Annala täsmentää.

Nyt odotamme mielenkiinnolla voimalan valmistumista ja tulevaa kevättä sekä kesää, jotta näemme, kuinka aurinkovoima käytännössä lähtee toiminaan ja tuottaa meille ekologista sähköä. Samalla pääsemme vertailemaan käytännön tuloksia laitteen toimittajan simuloituihin tuloksiin, Annala päättää.