Vedenalaiset putket

3D-tekniikka paljastaa vedenalaisten putkien korjaustarpeet

Uponneita autoja, polkupyöriä ja soutuveneitä. Kaikkiin näihin voi törmätä järven pohjassa, kun vedenalaisen vesi- ja viemäriverkoston putkien kuntoa tarkastetaan.

Tänä vuonna VRT kävi läpi kaikuluotaimen avulla Kangasalan vedenalaisen putkiverkoston ja tuotti tulokset helposti luettaviksi 3D-aineistoiksi. Korjaustarpeet on nyt kartoitettu ennätysajassa ja samalla tallennettu putkien paikat sentilleen kohdilleen ensimmäistä kertaa. Autoja ei onneksi putkien läheltä löydetty Kangasalla, mutta muita korjaustarpeita sen sijaan putkistossa oli.

Kangasalla vesi- ja viemäriputkia kulkee veden alla 12,7 kilometriä. Koko putkimatkan tarkistaminen on vienyt aiemmin sukeltajilta aikaa usean kesän ja valtavasti lihastyötä. Tänä kesänä räpylät ja snorkkelit jäivät sammakkomiehiltä naulakkoon, sillä lähes koko vedenalainen verkosto saatiin tarkistettua veneestä käsin VRT:n kaikuluotaimen avulla.

-Meillä on veneen keulaan pultattu monikeilaluotain, joka kulkee 70 cm syvyydessä. Ajamme putkilinjaa pitkin ja skannaamme samalla verkostoa 3D pistepilviaineistoksi. Kuvat, joita 3D tekniikalla saa verkostosta, ovat erittäin laadukkaita ja tarkkoja. Sukeltamalla saadaan usein vain sameasta vedestä epätarkkaa videokuvaa, kertoo VRT:n Ville Mäkeläinen sanoo.

kuva buster vene

Monikeilaluotain kulkee Busterin keulassa vesi- ja viemäriputkien päällä. Vedenalaisen putkiston kuvauksissa on tullut vastaan jopa 28 metrinen laivan hylky. Kuva: VRT

Ennakointi on kaikkein edullisinta

Kangasalan Veden verkostopäällikkö Sami Virkajärvi seisoo kapealla Pelisalmen sillalla ja kertoo, että kaikuluotain kuvaus tehtiin tänä kesänä ensimmäistä kertaa Kangasalla. Pelisalmen kohdalla laivareitin alla kulkeva putkisto on erittäin tärkeä, sillä Raikun laitokselta johdetaan kaikki talousvesi koko Itä-Kangasalle ja viemäriputkea pitkin kaikki Itä-Kangasalan jätevedet kohti Tamperetta.

– Putkiston kunnon tarkastelu on nyt helpompaa, sillä saan tietokoneen ruudulle koko kuvan veden alla olevasta putkistosta ja erilaiset symbolit kertovat ennalta, minne ennaltaehkäiseviä huoltotarpeita kannattaa kohdentaa seuraavaksi. Tarvittaessa pystyn nyt käymään urakoitsijan kanssa mahdollisen huoltotyön havainnollisesti läpi ja näyttämään täsmälleen missä kohdalla huollettavaa on, Virkajärvi kertoo.

VRT:n Mäkeläinen allekirjoittaa Kangasalan Veden käsityksen siitä, että vuotojen ennaltaehkäisy on kaikkien kannalta edullisinta.

– Kuvaamme kaikuluotaintekniikalla lähes jokaisessa Suomen kunnassa, jossa on vedenalaista putkiverkostoa. Lähes jokaisella kuvauskerralla putkista paljastuu merkittäviä vikoja. Neliportaisella asteikolla merkittävä vika tarkoittaa toiseksi kriittisintä korjaustarvetta, VRT:n Ville Mäkeläinen sanoo.

Sami Virkajärvi seisoo kapealla Pelisalmen sillalla j

Kangasalan Veden Sami Virkajärvi seisoo kapealla Pelisalmen sillalla ja kertoo, että kaikuluotain kuvaus tehtiin tänä kesänä ensimmäistä kertaa Kangasalla.

Tiedot tallentuvat sentilleen

Nyt tehtyjen kuvausten avulla Kangasalan vedenalaisen vesi- ja viemäriverkoston merkitseminen kartalle siirtyy täysin uuteen aikaan.

– Kun vesijohdot on 60-luvulta lähtien sijoitettu veden alle, verkostokarttoihin on piirretty putkien paikat hyvin karkeasti. Nyt tallennamme tiedot senttimetrin tarkkuudella. Säästöjä syntyy kuvausten nopeuden lisäksi siitä, ettei putkia tarvitse enää koskaan etsiä, VRT:n Ville Mäkeläinen sanoo.

Tältä näyttää Pelisalmen kohdalla kulkeva vesi- ja viemäriverkosto 3D-aineistona. Kuva: VRT

3D-aineisto antaa tarkan tiedon vedenalaisten putkien korjaustarpeista. Kuva: VRT

Sammakkomiehiäkin tarvitaan tekniikan rinnalle edelleen. Ihan kaikkialle ei kuivana kesänä veneen avulla päässyt kuvaamaan.

– Tänä kesänä vesi oli niin matalalla, että noin kolme kilometriä verkostosta jäi kuvaamatta. Paikoin vettä oli alle 1,5 metriä, joka on tekniikalle vaadittava syvyys. Sukeltajat täydentävät tutkimustyötä paikoissa, joihin ei tekniikka yllä, Virkajärvi kertoo.

Tiesitkö?

Kokenut sukeltaja voi tutkia vedenalaista putkistoa noin puoli kilometriä päivässä. Monikaikuluotaimella 10 kilometrin putkiverkoston kuvaus onnistuu 1 päivässä.

Mikä VRT?

Vrt tarjoaa innovatiivisia ratkaisuja 3D-rakennetarkastuksiin ja 3D-datan hyödyntämiseen.

www.vrt.fi