Valvomon tietokoneilta Alaräisänen näkee, että vesilaitosten laitteet ovat kunnossa ja vettä pumpataan tasaisesti verkostoon. Jos vesilaitoksella tapahtuu jotain poikkeavaa työpäivän aikana, siitä tulee ilmoitus puhelimeen heti.
— Vesilaitoksilta tulee hälytykset myös työajan ulkopuolella päivystäjälle, jos kaikki ei ole kunnossa. Tällainen tilanne voisi tulla eteen esimerkiksi silloin, jos vesilaitoksen pumpussa olisi jotain vikaa tai putkirikon takia maastoon valuisi paljon puhdasta vettä. Lähdemme töihin vaikka keskellä yötä, jos tarve vaatii, Alaräisänen sanoo.
Tänään Alaräisänen pääsee ottamaan tälle viikolle suunniteltuja vesinäytteitä. Näytteitä otetaan vesilaitoksilta joka kuukausi. Lisäksi 40-50 näytettä vuodessa otetaan vesijohtoverkostosta ympäri kaupunkia, kuten omakotitalojen, koulujen tai päiväkotien hanoista.
— Ilmoitamme etukäteen, jos toivomme, että saamme tietyn omakotitalon hanasta ottaa vesinäytteen. Meidät päästetään koteihin mielellään, yhteistyö kaupunkilaisten kanssa toimii hienosti, Alaräisänen kiittelee.
Kotitalouksista otetut näytteet kuuluvat terveydensuojeluviranomaisen kanssa yhteistyössä laatimaan valvontatutkimusohjelmaan, jossa on määritelty tarkasti, miltä alueelta näytteitä otetaan ja mitä niistä tutkitaan laboratoriossa Tampereella.
— Näytteenotto on erittäin systemaattista ja sisältää noudatettavan kuukausiohjelman. Tämä työ vaatii tarkkuutta, Alaräisänen kertoo.
Kaikkein tärkeintä vesilaitosten arjessa on Alaräisäsen mukaan vesilaitosten ennakkohuolto ja varautuminen. Alaräisänen on työskennellyt Kangasalan vesilaitoksilla jo parikymmentä vuotta. Hän tuntee alueen vesivarantojen erityispiirteet kuin omat taskunsa.
— Esimerkiksi Rikun vesilaitoksen raakavedessä on rautaa ja mangaania, kun taas Raikun alueen vedessä ei ole rautaa laisinkaan. Raikussa mangaani poistetaan vedestä maaperässä ennen kuluttajille johtamista, eikä ole tarvinnut rakentaa suodattimia laitoksen sisälle.
Veden säännöstely tuli tutuksi joillekin kotitalouksille kesän aikana. Historiallisen kuuma kesä kuihdutti osittain omakotitalojen omat kaivot. Kuivuus ei sen sijaan vaikuttanut veden laatuun tai saatavuuteen vesilaitoksilla.
– Vesilaitos onnistui turvaamaan tasalaatuisen veden saannin myös poikkeuksellisen kuivan kesän aikana. Kangasalan Vesi turvaa vedenjakelun ja valvoo vesiturvallisuutta asukkaiden puolesta, Alaräisänen mainitsee.
Vesitornin yksi käyttötarkoitus on toimia veden varasäiliönä. Vesitorni turvaa vedensaannin muutaman tunnin ajaksi esimerkiksi suuren putkirikon sattuessa.